Gdańsk, 80-001 Pomorskie

+48 500 500 500

kontakt@budmardesign.pl

Kuchnia to serce całego domu, miejsce w którym przyrządzamy pyszne posiłki, spędzamy wspólnie czas, a nawet dobrze bawimy się podczas gotowania. Powinna być nie tylko estetyczna i ładnie zaaranżowana, ale również praktyczna i funkcjonalna. Dzięki temu  wszystkie wykonywane w niej czynności będą dla nas komfortowe. Jak o to zadbać?

Wybierz ściany i podłogi

W kuchni każdego dnia panują specyficzne warunki – wysokie temperatury, para, wilgoć. Podczas gotowania może dojść także do wybrudzenia ścian i zachlapania podłóg. Najlepiej więc zdecydować się na wodoodporną farbę lub eleganckie płytki, natomiast w przypadku podłóg sprawdzą się płytki, panele winylowe lub panele laminowane. Osoby preferujące naturalne, ponadczasowe rozwiązania mogą oczywiście wybrać oryginalne panele drewniane, jednak każdorazowo po zachlapaniu ich należy jak najszybciej zetrzeć płyn. 

Stwórz koncept aranżacji i wybierz odpowiednie meble

Każdy ma swój indywidualny gust, każdemu podoba się coś innego. Dlatego już na samym początku powinniśmy wiedzieć czy kuchnia ma być urządzona w stylu nowoczesnym, skandynawskim, klasycznym, a może boho. Dzięki temu znacznie łatwiej i szybciej znajdziemy odpowiednie dla nas meble oraz dodatki. 

Meble kuchenne powinny posiadać duże blaty robocze i wiele szafek / półek. W kuchni nie może zabraknąć miejsca na urządzenia AGD, sztućce, przyprawy, produkty spożywcze i wiele innych rzeczy. Jeśli pomieszczenie przeznaczone na kuchnię jest niewielkie warto zdecydować się na jasne meble (białe, beżowe, z jasnego drewna), najlepiej bez widocznych uchwytów. 

Zadbaj o układ mebli

Układ zależy od wielkości kuchni. Popularne są meble w kształcie litery “U” (dla kwadratowej kuchni), w kształcie litery “L” (dla wąskiej kuchni) lub tradycyjna zabudowa z wyspą kuchenną na środku (dla większych kuchni). Ważne, aby wszystko, po co sięgamy najczęściej, znajdowało się blisko nas. Warto więc podzielić kuchnię na strefy robocze.

W jednej części kuchni mogą znajdować się: lodówka, zamrażarka i szafki przeznaczone na produkty o długim czasie przechowywania (makarony, kasze, ryż itd.). W osobnej części kuchni warto ułożyć garnki, patelnie, sztućce, miksery i inne naczynia lub przybory do gotowania. Z kolei jeszcze inną strefą jest strefa porządku – zmywarka, zlewozmywak, kosz na śmieci, szafka na worki na śmieci i kuchenne środki czystości. 

Nie zapomnijmy pozostawić wolnego blatu roboczego, niezbędnego podczas gotowania. W jego pobliżu można umiejscowić kuchenkę, okap, piekarnik i mikrofalówkę.

“Trójkąt roboczy” w kuchni

Często wykorzystuje się pojęcie tzw. “trójkąta roboczego”. To zasada odnosząca się do 3 najważniejszych sprzętów kuchennych – lodówki, zlewozmywaka i kuchenki. Powinny znajdować się one w rozstawieniu przypominającym trójkąt. Optymalne odstępy między nimi wynoszą:

  • 120-210 cm między lodówką i zlewozmywakiem
  • 90-200 cm między kuchenką i zlewozmywakiem
  • 120-270 cm między lodówką i kuchenką

Dzięki temu wszystkie wykonywane czynności będą przebiegać płynnie. W końcu podczas gotowania korzystamy ze wszystkich tych sprzętów. 

Dodatki i dekoracje

Kuchnia jest przede wszystkim pomieszczeniem roboczym, nie może jednak być bezosobowa. Wszelkie dodatki i dekoracje powinny być dobierane indywidualnie. Za uniwersalne i jednocześnie praktyczne uznaje się eleganckie stojaki na przyprawy, doniczki ze świeżymi ziołami oraz reprezentacyjnie rozwieszone ściereczki kuchenne. Rodzinny nastrój może wprowadzić lampa rzucająca ciepłe światło oraz duży zegar ścienny. Natomiast w styl glamour wpasują się sprzęty AGD o ekskluzywnych kształtach i ze złotymi dodatkami. 

Nie zapomnijmy o oknach – udekorowane firankami i zasłonami mogą wprowadzić ciepło i przyjazną atmosferę. Ze względu na tłusty osad i warunki panujące w kuchni częściej poleca się jednak różnego rodzaju rolety.